Leave a comment

Milionarii si fotbalul

V-ati intrebat pana acum de ce oamenii bogati de pretutindeni invadeaza fotbalul? Toti se vor patroni ai unor echipe de club. Unii vor sa ia Champions League, altii se multumesc cu locul 10 in campionat, dar pe toti ii uneste un vis comun: sa aiba o echipa. A devenit un fenomen in tari dezvoltate precum Anglia, Germania, dar valul ne-a atins si pe noi, rromanii. Am incercat sa gasesc cateva explicatii:

1. Orgoliul. Cand subiectul ajunge sa conduca mii de oameni si sa invarta banii cu lopata in curte, nu se mai multumeste cu modestul statut de multimilionar obscur. Faptul ca a stat la scoala in penultima banca de la perete si colegii il strigau dupa numele de familie trezeste in el dorinta de afirmare la nivel national. Unealta cea mai la indemana pentru vizibilitate: fotbalul. E pe toate posturile, in toate tarile, succesul e garantat. Nu mai conteaza ca din 3 aparitii, in 4 se face de ras, acum il cunoaste lumea si il apreciaza pentru ca e un om de sugces.

2. Lipsa de imaginatie. Cu atatia bani la dispozitie si cu manageri competenti care ii conduc toate business-urile, milionarul nostru are mult timp liber si putine idei. Dupa cativa ani de destrabalare prin tari exotice, constata ca se cam plictiseste si are nevoie de ceva care sa-i ocupe timpul. Cum o investitie in cercetare sau o facultate in plus i-ar da dureri de cap, prefera sa investeasca o parte din bani intr-un fenomen pe care (crede ca) il intelege: fotbalul. Daca milionarul e roman, cu siguranta va simti ca se pricepe si la politica, de aici rezultand si un partid de toata jena frumusetea.

3. Spalare de bani. Cand are nevoie de o firma in care sa piarda urma unor bani, cel mai usor e sa puna placa cu ajutorul pe care il ofera el sportului romanesc intr-o perioada in care statul a intors spatele performantei. Intre vanzari/cumparari de jucatori, investitii minore in stadion, plata salariilor scapa sumele-problema si asa milionarul nostru devine cinstit peste noapte.

4. Prietenii. Se invarte printre oameni de afaceri potenti, ajunge sa ii considere prieteni, dar acestia simt nevoia sa devina patroni de club, din orgoliu, lipsa de imaginatie, sau poate au nevoie sa jongleze cu niste sume. Asa ca afaceristul nostru nu vrea sa se simta lasat pe dinafara cand amicii lui se intalnesc la cafenea si povestesc de blat meciul spectaculos din ultima etapa. Isi cumpara o echipa, asa, sa aiba cu cine sparge seminte la loja. Performanta nu e obligatorie.

5. Dusmanii. Banii se fac cu sacrificii si uneori prin ţepe. Daca patronul nostru le-a dat cui nu trebuie, acum are pe cap niste tipi la fel de bogati si foarte influenti care vor: fie sa-l umileasca public, fie sa-l infunde intr-o puscarie, fie sa-l infunde intr-o fantana parasita. Ultima varianta e destul de dezarmanta, asa ca domnul baştan devine foarte vizibil prin cumpararea unei echipe de fotbal in care investeste masiv si care ii aduce prezente zilnice la TV si in ziare. In felul asta, sacalii care-l urmaresc vor gasi dificila hacuirea ţintei fara sa ridice semne serioase de intrebare si fara sa starneasca o isterie media care sa-i deconspire in cele din urma. Scenariu plauzibil mai ales in Rusia, tara amatoare de milionari-patroni de echipe de club.

6. Pasiunea pura pentru fotbal. Pe asta am pus-o la misto. Sa fim seriosi, ce om venit din fotbal strange o avere de milioane/miliarde de euro si decide sa isi arunce toti banii in activitatea care i-a mancat adolescenta si tineretea?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: