3 Comments

Eroii de azi

A murit Mile Carpenisan si toata lumea sufera. Asta pana maine, cand va fi un subiect nou in centrul atentiei. N-as vrea sa par lupul moralist, dar e trist cum presa incepe sa ridice oameni in slavi dupa ce acestia mor, creand awareness. Urmeaza tristetea maselor… “Oau, am auzit de tipul asta… Uite, zice la ziar ca a realizat atatea materiale de razboi, era tare… Ce pacat ca a murit asa de tanar, merita toata aprecierea mea”. Dar pana ieri nu stiai nimic despre el.

Asa a fost si cu Marian Cozma. In tara lui, nimeni nu stia cine e baiatul asta, pana la tragedia care l-a facut celebru. Presa inca vorbeste de el ca despre un erou, pe care l-au descoperit insa prea tarziu. Nu-mi amintesc articole despre acest baiat de dinainte de moartea lui. Romanii au inceput sa sufere pentru un anonim, pentru ca asta era pentru ei. Nu la fel au stat lucrurile in Ungaria. Daca ati urmarit cazul si reactia celor de acolo, probabil ca ati observat acelasi lucru: durerea era sincera, pentru un om pe care il cunosteau de mai mult de doua zile. Un om apreciat pentru ce a facut cat timp a fost in viata. Poate asta i-a facut pe unguri mai umani in ochii mei, in zilele alea. Capacitatea lor de a-si cunoaste si respecta simbolurile atat inainte, cat si dupa moartea lor.

Ce se intampla acum cu “povestea” Mile Carpenisan e doar repetarea istoriei. Bineinteles ca regretam moartea lui, pentru ca ceea ce facea el nu era la indemana oricui. A facut din pericol un stil de viata, pentru ca noi sa aflam si altceva decat ce cluburi frecventeaza Irinel. A plecat de la Antene prin 2008 si de atunci nu l-a mai vrut nimeni. El acum e bun, e o mare pierdere, e un erou, dar ieri nu prezenta interes pentru niciun post TV. De ce? Poate pentru ca un astfel de reporter “consuma” multi bani, si rating sau tiraj poti face si cu subiecte mai accesibile. Presa, in care a lucrat atatia ani, nu dadea doi bani pe el, si aceeasi presa il ridica in slavi, pentru ca a facut ce trebuia sa faca: a murit. Nu cred ca moartea lui Mile Carpenisan trebuia ignorata, dar ceva mai multa decenta nu strica niciodata, cu atat mai putin acum.

Foto: Hotnews

Advertisements

3 comments on “Eroii de azi

  1. Presa nu ridica niciodata cu adevarat oameni in slavi pentru ca rolul jurnalistului nu e sa scrie pe fondul suferintei in urma mortii cuiva. Jurnalistul abia astepta sa moara cate o vedeta, fie ea si de carton, ca sa poata fi primul care scrie, sa urmareasca apoi traficul la stire si sa le arate degetul ala nesimtit altora care au scris prea tarziu… It’s all about marketing / PR / money si, ca si in publicite, rolul presei (mondene) e sa faca apel la sentiment, la instincte, sa joace cat mai murdar, cu un singur scop: sa manipuleze si sa vanda. Nu stiu ce te surprinde… Chiar daca a murit ala facem in asa fel incat numele lui devenit brand sa ne aduca bani si din mormant (ca Michael de exemplu), sa ii rascolim trecutul si chiar sa ii inventam unul pentru a scrie si a vinde. Iar moartea, slava Domnului, aduce cei mai multi bani… cu cat crapi mai naspa cu atat esti mai interesant pentru presa si deci pt. cei care citesc. Sadismul asta e absolut necesar, e condeiul jurnalistului (de monden), fara de care el nu isi poate face meseria. Presa nu are sentinmente, nu are scrupule, ea doar le expune, e cea mai curata oglinda a cititorului. Una dintre primele reguli pe care le inveti la scoala e ca senzationalul e un “must” in presa. O stire nu faci scriind ca un caine a muscat un om, ci scriind ca un om a muscat un caine, na si un cliseu 🙂

  2. Referitor la presa si la subiectele “murdare” expuse pe banda rulanta iti recomand filmul “Chicago” (ca stiu ca nu l-ai vazut :P). Acolo gasesti filtrate foarte ok toate detaliile despre care vorbeam.

  3. Nu ma surprinde ce face presa, nu sunt atat de naiv. Doar subliniam ca atitudinea lor e una maronie. Cu atat mai mult cu cat presa “quality” a speculat subiectul mai mult decat tabloidele.

    Cat despre film, l-am trecut pe lista ;).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: