Leave a comment

Munca, brăţară de haur

Uite cum a ajuns şomajul la 8,1%. N-a mai fost la cote atât de ridicate de-acu’ şapte ani, de pe vremea lu’ tătuca Ilici. Sigur, e dureros, cu atât mai mult cu cât angajaţii pofită cât pot demult de morcovul înfipt adânc în posteriorul angajatului. Totuşi, 8,1% nu e o cifră alarmantă. E mult însă pentru noi, o ţară aflată în curs de dezvoltare, ca să mă exprim academic. Dacă m-aş exprima liber aş zice că suntem de fapt doar o vacă de muls pentru multinaţionale, atâta timp cât fraierii de rromâni acceptă fără probleme să lucreze pe-un sfert de salariu vest-european. Când ne-om trezi, no problem, băieţii deştepţi migrează şi noi rămânem la fel de proşti. Pentru ei există Moldova, Armenia, Georgia, Belarus, pe care le  vor iubi profund, apoi în fund.

Revenind la şomaj, spuneam că nu mi se pare totuşi o cotă alarmantă. Adevărul e că trăim vremuri mai puţin fericite, în care cei mai pregătiţi (sau pilele şefilor) supravieţuiesc. Românul a trăit bine-mersi în ultimii ani pe spinarea efectelor globalizării, am avut şi noi creştere economică, purtaţi de valul occidental şi de isteria creditului pentru orice, de la maşină la prezervativ. Economia duduia,  totul era bine şi frumos, şi uite-aşa le-a stat bine românaşilor să fie plătiţi full-time şi să lucreze în cel mai bun caz 4 ore pe zi, că dacă depăşeau norma asta le dădea sângele pe nas. Acum toţi se tem pentru scaunul pe care îl ocupă, dar starea de suficienţă ne-a cam intrat în sânge şi e greu să te dezobişnuieşti.

E destul de logic, vrei să ai papa în frigider, pune mâna şi lucrează mai mult, merită-ţi postul. Fii mai serios, respectă-ţi atribuţiile, că nu mai ţine cu lăbăreala. Acum se găsesc mai rar proştii care să te plătească pentru frecţie 5 ore pe zi, când poate angaja un fomist în locul tău care toceşte tastele/pixul/bidineaua/altă unealtă cu care îţi câştigi existenţa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: