Leave a comment

Ce înseamnă un film bun?

Sunt o serie de criterii după care putem cataloga un film ca fiind bun sau prost:

  • încasări
  • premii Oscar
  • buget de producţie
  • notorietatea actorilor
  • voturi pe IMDB

Mie toate criteriile astea mi se par irelevante. De exemplu, sunt sigur că un film precum Avatar nu va rata Oscarurile anul ăsta, doar a avut un super-buget, super-regizor, încasări-record şi mulţi fani. Prea mulţi. Sigur, sunt efecte speciale nemaivăzute, o lume Pandora care îi împinge şi pe ne-emo spre suicid… Dar se puteau plia toate chestiile astea pe un scenariu decent, care să nu insulte inteligenţa omului de rând. Nu am pretenţii de subtilitate la filmele comerciale, dar se poate renunţa la unele stereotipuri enervante care nu lipsesc din niciun film de gen. 2012 e o altă prostie monumentală, care a umplut buzunarele producătorilor pentru că a avut efecte, girafe cărate cu elicoptere prin Tibet şi dubiţe vechi de 40 de ani care se întreceau cu lava vulcanilor.

Sunt în schimb o grămadă de filme bune, prea puţin promovate, care nu se numără măcar printre nominalizări la Oscar. Voturile de pe site-uri precum IMDB sunt şi ele irelevante pentru că orice cocalar cu un calculator şi internet îşi poate face un cont gratis şi vota. Un film e bun în funcţie de ce caută fiecare, de educaţia cinematografică şi nu numai.

Eu mă mai uit din când în când pe site-ul ăsta când vreau să văd un film bun. De cele mai multe ori notele lor au corespuns cu ale mele. Ca să scap de dilema filmelor bune-proaste, am adăugat blogului o pagină nouă, Filme. Aici vă invit să comentăm împreună, să strângem recomandări de filme care v-au plăcut, eventual cu o mică descriere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: