Leave a comment

Războiul nimănui

M-am apucat de blogăreală de scurt timp, ca exerciţiu personal, şi cel puţin pentru moment n-am nimic de demonstrat nimănui. Până acum nu am înţeles febra asta de a înjura şi de a da cu noroi în ziarişti, aşa cum văd că fac toţi bloggerii care se respectă. Dacă eşti blogger eşti cul, nonconformist, eşti radical, underground, necenzurat, informat şi mai ales deştept. De unde atâta… Sunt grămezi de prostovani cărora le curg balele pe taste şi se văd formatori de opinie pentru cei 50 de vizitatori devotaţi.

E adevărat că presa de pe la noi a dat cu oiştea-n gard în ultimii ani. Strategii de marketing proaste, ziare apărute pentru că mogulul avea un interes de moment, lipsa profesionalismului, bătălia pentru locul 1 în topul celor mai darnici moguli (vezi decizia aberantă a Realitatea de a mări salariile cu 11% când criza tocmai încolţise… că deh, ei aveau cojones), mâinile pătate cu rahatul numit politică, şi argumentele pot continua. Acum fiecare culege ce a semănat, semănat, semănat, semănat. Şi probabil că vor mai fi destule fructe necoapte anul ăsta.

Dar să vii tu, blogger, şi să te baţi cu pumnii în piept că ştii mai bine decât ziariştii, ca tu faci presă 2.0, că eşti incoruptibil (poate pentru că nu s-a deranjat nimeni să încerce să te corupă, de important ce eşti)… Mi se pare dovadă de infantilism. Până la urmă, trusturile de presă şi canalele tradiţionale de media rămân de cele mai multe ori pricipalele surse de informare ale celor care le blamează. Crezi că e o măgărie să dai cărţi împreună cu ziarele? Tres bien, spune-o. Crezi că un ziar mănâncă mult căcat portocaliu, roşu sau galben? Bagă mare! Că Pro TV şi Libertatea & Click pun umărul serios la îndobitocirea populaţiei? De acord.

Dar ce legătură are asta cu utilitatea generală a presei scrise şi a televiziunii? Jurnalismul este şi va fi făcut de jurnalişti… Pentru că bloggerii nu au mijloacele necesare să facă asta. Dacă avem o problemă în presa locală, e vorba despre lipsa profesionalismului. Prea mulţi ziarişti habar n-au despre ce scriu, dar totuşi o fac pentru că paginile trebuie umplute cu ceva. Posesorii de creier cu veleităţi jurnalistice sunt liberi să şi le exprime prin ziarele rămase deschise. Dar grăbiţi-vă, că cererea se restrânge :-).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: